Jag har en gräsklippare!

Så gott som alla som hyr, äger eller amorterar på en gräsmatta har också en gräsklippare. En gräsklippare kostar mellan två och femtio tusen kronor att införskaffa och körs max två timmar i veckan under sommarmånaderna. 

Låt  oss säga att det är politiskt korrekt att klippa gräs från klockan åtta på morgonen till klockan tio på kvällen. Då finns det 14 timmar att klippa gräs på per dag. 14 x 7 = 98 - alltså är nyttjandegraden på en gräsklippare ungefär två procent.

Det betyder att om alla turades om med en och samma gräsklippare - precis som man gör med tvättstugor i lägenhetshus - så skulle endast en femtiondel av alla gräsklippare behöva finnas till.

Samma sak gäller ju så gott som allt som står där och dammar. Båtar, snöskotrar, traktorer, ridhästar, skiftnycklar, datorer, TV-spel, skruvdragare, bilbarnstolar, takboxar, bilar, stegar, cementblandare, sommarstugor, obebodda hus och så vidare.

Ett vanligt hinder till att människor inte lånar eller lånar ut saker är att man är rädd att de ska gå sönder. Att man ska bli osams om vem som körde på stenen, eller vem som ska bekosta ett nytt startsnöre. Löser vi det problemet så kan vi omvandla konsumtionssamhället till ett delningssamhälle. Svårare än så behöver det inte vara.

Inspiration:
http://youtu.be/GouXFxKUnyE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentatorer ansvarar för sina kommentarer.

 
Copyright © 2012 Olsbo Invest AB